پی نوشت ها:
1) تعبیر از مقام معظم رهبرى حضرت آیتاللَّه خامنهاى است در پاسخ به نظرخواهى مؤسسه انتشاراتى رواق از ایشان، پیرامون زنده یاد جلال آلاحمد، آراء و آثار وى ر.ك. به: از چشم برادر - شمسآل احمد - كتاب سعدى قم - چاپ اول - تابستان 1369 - ص 529
2) از دى ماه 1356 كه رژیم با درج مقالهاى در روزنامه «اطلاعات» به ساخت زعیم در تبعید ملت؛ امام خمینى(ره) جسارت ورزید - مقالهاى كه موجب انفجار بغض فروخورده مردم در قالب قیامهاى زنجیرهاى قم، تبریز، اصفهانشیراز، مشهد و... سرانجام تهران شد - تا عصر آفتابى 22 بهمن 57 كه رادیو تهران رسماً سقوط آخرین سنگرهاى رژیم استبداد را اعلام كرد.
3) ر.ك به: مثل برف آب مىشویم - خاطرات ژنرال عباس قرهباغى. مردم ایران خوب به خاطر دارند كه چگونه شخص شاه، مستأصل و بیمناك از امواج سهمگین خیزش ملت و در اقدامى تبلیغاتى جهت فریب افكار عمومى، در پاییز 1357 بر صفحه تلویزیون ظاهر شد، مردم را مخاطب قرار داد و برخلاف دأب معمول خویش كه همواره مخالفین رژیم «تمدن بزرگ»! را جمعى فریب خورده مرتجعین سیاه! و مشتى عناصر دست نشانده ارتجاع سرخ و هم پیاله با امثال «پیشهورى» - سركرده فرقه دموكرات تجزیهطلب - معرفى مىكرد، این بار با لحنى ملتمس گفت: «صداى «انقلاب» شما را شنیدم!».
4) ر.ك به: آغازى بر یك پایان، مقالات منتخب - انتشارات ایثارگران، چاپ اول، تهران، 1372. مقاله ارزشمند «اسلامیت یا جمهوریت؟» به قلم شهید فرزانه سید مرتضى آوینى. طى سالیان پس از برقرارى آتش بس، یكى از مباحث محورى ارباب غرض و شاید هم اصحاب مرض! همواره طرح مسأله تقدم جمهوریت بر اسلامیت و تلاش پیگیر و گسترده در جهت القاى شبهه وجود تنافر و حتى تضاد آشتىناپذیر! میان اسلامیت و جمهوریت و مانعةالجمع (پارادوكسیكال) بودن این دو مقوله با یكدیگر، با هدف غایى ایجاد تشكیك در اذهان عامه مردم نسبت به فلسفه فقهى - سیاسى حضرت امام (ره) در ایجاد نظام جمهورى اسلامى بوده است. متفكر و هنرمند بسیجى، شهید سید مرتضى آوینى از جمله اندیشمندان پیشتاز نسل انقلاب بود كه به یمن دقت نظر و درك عمیق خویش از عمق توطئه مزبور، با نگارش مقاله فوقالذكر - در سوره خرداد 1371 و سلسله مقالاتى در همین راستا - ضمن ارائه پاسخ مستدل و منطقى به شبهات موجود در این وادى، مدعیات سست و سخیف دشمنان سیاسى ولایت فقیه را - كه در پشت پستوهاى آكادمیك و مشتى الفاظ و اصطلاحات شبه فلسفى سنگر گرفته بودند تا از تبعات اجتماعى شبهه پراكنىهاى خویش در امان بمانند - به چالش گرفت و اعلام داشت؛ بنیاد سفسطه بر باد است! یادش گرامى باد.
5) از آنجا كه شبه قاره هند (شامل هند، پاكستان و بنگلادش) مستعمره امپراطورى بریتانیا بود و زمام امور این سرزمین پهناور در دست نائب الحكومه ملكه انگلیس قرار داشت، ایران به واسطه داشتن مرز مشترك با هندِ آن روز - پیش از تجزیه پاكستان به سال 1948 م، 1327 ه.ش - عملاً مجبور به تحمل همسایگى امپراطورى بریتانیاى كبیر! بود.
6) ر.ك به: خاطرات ژنرال آیرون ساید و همچنین خاطرات ارتشبد سابق حسین فردوست.
7) تعبیر از مقام معظم رهبرى: جریان روشنفكرى در ایران، از آغاز بیمار متوّلد شد.
8) انگلستان در بادى امر، از به قدرت رسیدن بلشویكها، شعر و شعارهاى انترناسیونالیستى آنان، خاصه تشكیل اتحادیه احزاب بینالملل كمونیستى (كمینترن) و احتمال پیشروى ارتش سرخ از شمال ایران به سوى شرق - شبه قاره هند - و همچنین آبهاى گرم جنوب - سواحل خلیج فارس - سخت وحشتزده شد . نخستین اقدام انگلیسىها مداخله نظامى از طریق پیاده كردن تفنگدار در سواحل شرقى روسیه - بندر پرت آرتور - و همزمان حمایت وسیع تسلیحاتى - مالى از ائتلاف فرماندهان سلطنتطلب ارتش روس؛ موسوم به ارتش روسهاى سفید، در پى سه سال جنگ داخلى به علت مقاومت سرسختانه بلشویكها، اعمال سیاست ارعاب و اعدام دسته جمعى مخالفان توسط نیروهاى «چكا»؛ سازمان امنیت شوروى و مدیریت مقتدر ارتش سرخ توسط وزیر جنگ و مرد شماره 2 رژیم بلشویك؛ «لئون تروتسكى»، منجر به شكست گردید. این بار انگلستان با اتخاذ سیاست «مهار بلشویزم در مرزهاى روسیه» با كمونیستها از در آشتى درآمد و در سال 1920.م رژیم شوروى را به رسمیت شناخت. لندن در همان سال، در ازاى دریافت تضمین رسمى از حكومت لنین نسبت به عدم مداخله مستقیم در مستعمرات آسیایى انگلستان، یك رشته قراردادهاى اقتصادى - بازرگانى پرمنفعت با «لئونید كراسین» وزیر دارایى شوروى امضاء كرد. نخستین ثمره این معامله پر سود! قطع حمایت روسها از نهضت جنگل در ایران بود. براى اطلاع بیشتر، ر.ك به: كتاب سردار جنگل - ابراهیم فخرایى - جاویدان - تهران 1338
9) شاعر، نویسنده، فیلسوف! و سرگرد عضو دایره تجسس ارتش انگلستان در مصر. در اوایل جنگ جهانى اول از سوى «اینتلیجنت سرویس» به خدمت گرفته شد و مأموریت یافت تا ضمن نفوذ به پشت جبهه عثمانى در جزیرةالعرب و ارتباط با «شریف حسین» امیر مكّه، زمینه یك رشته عملیات گسترده خرابكارى و ترور را با هدف تحریك اعراب جهت شورش علیه حكومت عثمانى اجرا نماید. همزمان انگلستان دو جاسوسه بسیار زیرك و تعلیم یافته خویش به نامهاى «گرترود بِل» و «سارا آهارنسون» - كه هر دو یهودى بودند - را به داخل ستاد كّل ارتش عثمانى نفوذ داد تا مأموریت تغذیه اطلاعاتى «لاورنس» را عهدهدار شوند. نقشهاى كه با موفقیت به اجرا درآمد و منجر به باصطلاح «انقلاب عربى»! و شورش علیه خلافت عثمانى در ایالات عربنشین گردید. براى اطلاعات بیشتر ر.ك به: هفت ستون حكومت - توماس.ادوارد.لاورنس. انتشارات فروغى - تهران - 1363.
10) لرد آرثر جیمز بالفور، وزیر خارجه انگلستان ؟؟؟
11) فىالمثل ر.ك: مناقشه افغانستان با هند - 1948 به بعد؛ پاكستان - بر سر خط مرزى دوراند، مناقشه عراق و كویت بر سر تعیین خطوط مرزى، مناقشه عراق و ایران در مورد خطوط مرزى خود بویژه در اروند رود، مناقشه تركیه با سوریه بر سر مناطق مرزى كوهستانى دو كشور، اختلافات مرزى سوریه با عراق و اردن و... قس علیهذا.
12) برگرفته از نام یونانى «متروپولیس»؛ به معناى «مادر شهر» است كه معادل عربى آن مىشود «اُمُالقرى». این اصطلاح، طى قرون اخیر در فرهنگ سیاسى غرب معمول گردید و جامعه شناسان آن را به قدرت مسلط استعمارى كه مجموعهاى از ممالك مستعمره را در مدار حاكمیت و كنترل خویش گرفته باشد، اطلاق مىكنند.
13) دكترین به معناى آموزه، از اصطلاح لاتین «دكترینا» و «دكتر»؛ به معناى تعلیم، تعلم و علم اخذ شده است. در استعمال رایج، واژه دكترین به مفهوم چیزى كه آموخته شده و تعلیم داده مىشود به كار مىرود. غالباً به طور اخص، این واژه هر آنچه را كه تحت عنوان اصول، عقیده، قاعده، نظریه،اصل قانونى و یا بیان رسمى حكومتى ملىِ تعلیم شده باشد را نیز، در بر مىگیرد.
14) ر.ك به: دستخط مقام معظم رهبرى مندرج در ص 532 كتاب از چشم برادر - شمس آل احمد - كتاب سعدى - قم - 1369.
15) كتاب كارنامهسه ساله - جلال آلاحمد - انتشارات رواق - تهران - 1358 - ص 140 - عبارت داخل كروشه از ماست.
16) در خدمت و خیانت روشنفكران - جلال آلاحمد - انتشارات خوارزمى - تهران - 1358 - صص 327 - 328.
17) دیوان امام: سرودههاى حضرت امام خمینى(ره) - مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى(ره) - تهران - 1372 - 443.
18) براى آشنایى بیشتر و بهتر با سوابق و عملكرد این دو چهره درخشان جنبش ضداستعمارى ملت ایران طى سالیان نهضت ملى شدن نفت (32-1329 ه.ش) ر.ك به: تاریخ سیاسى معاصر ایران - ج1 - سیدجلالالدین مدنى - دفتر انتشارات اسلامى؛ وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم - چاپ اول - بهمن 1361. صرفنظر از ماهیت و عملكرد بعدى مؤلفِ «تاریخ سیاسى معاصر ایران»، اثر مذكور را شاید بتوان دستكم از حیث حجم اسناد و منابع تاریخى «موثقترین» و از لحاظ نوع روایت وقایع، خاصه از نهضت ملى شدن نفت تا پیروزى انقلاب اسلامى ایران، «منصفانهترین» متن مرجع تاریخى موجود ارزیابى نمود.
19) همچون شركت آیتاللَّه كاشانى و یاران ایشان در انتخابات مجلس شوراى ملّى و اعدام انقلابى مهرههاى كلیدى و سِواى دربار و استعمار به دست رزمآوران غیرتمند فدائیان اسلام.
20) به دلیل وابستگى تشكیلاتى حزب كمونیست توده به روسیه شوروى و داشتن نقشى حاشیهاى و نه محورى در رخدادهاى آن روزگار مناسبتر آن دیدیم تا ذكرى از این حزب به میان نیاید. هر چند، به دلیل ایدئولوژى غیرمذهبى - اگر نگوییم الحادى - پایگاه محدود اجتماعى و كنش و منش رهبران و كادرهاى حزب توده، در یك تحلیل كلى مىتوان این حزب را در حكم جناح چپ جریانِ غیرمذهبى - روشنفكرى آن ایام محسوب كرد.
21) جهت كسب آگاهى بیشتر در این زمینه، ر.ك به: سالهاى بحران؛ خاطرات روزانه محمدناصر صولت قشقایى از فروردین 1329 تا آذر 1332 - به تصحیح نصراللَّه حدادى - مؤسسه خدمات فرهنگى رسا - چاپ دوم - 1366.
22) مهره رسواى استعمار بریتانیا، عامل و اولین نخستوزیر پس از كودتاى ننگین 1299 ه.ش كه رضاخان قلدر بعدها او را به فلسطین تبعید كرده بود. در پى وقایع شهریور 1320 و تبعید پهلوى اول از كشور، سیدضیاء با حمایت انگلستان به ایران بازگشت.
23) نام رمز پروژه سرنگونى دولت مصدق كه توسط C.I.A طراحى شد و به اجرا درآمد.
24) از سران شاخص سازمان نظامى حزب توده بود. جریان ترور روزنامهنگار معروف محمدمسعود مدیر روزنامه «مرد امروز» توسط وى طراحى و اجرا شد.
25) این گروهبندى نظامى استعمارى، مكمّل كمربند محاصره اتحاد شوروى و در حكم حلقه واسط میان كشورهاى اروپایى عضو پیمان ناتو در غرب - تاتركیه - و ممالك عضو پیمان «سیتو» در شرق قاره آسیا محسوب مىشد. كشورهاى عضو پیمان بغداد عبارت بودند از: تركیه، عراق، ایران و پاكستان. آمریكا و انگلستان نیز بهعنوان عضو ناظر - در حقیقت همه كاره این گروهبندى نظامى - ایفاى نقش مىكردند. در پى خروج عراق از این معاهده، نام آن تغییر یافت و رسماً «پیمان سنتو» نامیده شد.
26) براى آشنایى بیشتر با عمق وضعیت فجیع فرهنگ كشور در آن سالها، ر.ك به: سه مقاله دیگر - مقاله «بلبشوى كتابهاى درسى» و همچنین كتاب «یك چاه و دو چاله» - ص 12 الى 20 - هر دو به قلم جلالآل احمد.
27) Unity for progress.
28) اصطلاح رایج براى زمینهاى كشاورزى یكدست شده و پهناور در آمریكا و كانادا- به طور خلاصه یك «فارم» از گرد آمدن صاحبان زمینهاى كوچك در یك تعاونى روستایى، برداشتن حصارها از گرداگرد این زمینها و یكپارچه نمودن آنها در قالب مزرعهاى پهناور و قابلِ مانور براى تراكتور و كمباین كه كلیه مراحل آمادهسازى زمین، كاشت، داشت و برداشت محصول به صورت مكانیزه انجام مىشود و تقسیم درآمد محصول فروخته شده بین كشاورزان براساس وسعت زمین تحت مالكیت ایشان، نوسان نرخ محصول و... بوجود مىآید.
29) با اجراى همین سیاست، دولتهاى دستنشانده آمریكا در جهان سوم موفق شدند بسیارى از حركتهاى مسلحانه را در مناطق روستایى به سهولت ایزوله و در نطفه خفه سازند. شكست نظریه «ایجاد كانونهاى شورشى در مناطق دهقانى» و ناكامى واضع آن «ارنستوچهگوارا» از تكرار تجربه كوبا در «بولیوى» به سال 1967 كه منجر به دستگیرى و تیرباران وى توسط كلاه سبزهاى تحت هدایت پنتاگون و سیا شد، تا حد زیادى ناشى از اجراى این اصلاحات آمریكایى در مناطق روستایى آمریكاى لاتین بود.
30) به معناى غربى كردن.
31) جهت اطلاع بیشتر از غائله مزبور، ر.ك به: بررسى و تحلیلى بر نهضت امام خمینى(ره) - سید حمید روحانى - ج.1.
32) البته یانكىهاى پرچمدار تمدن! بعدها با صراحتى وقاحتآمیز مدعى شدند كه اعطاى مصونیت مزبور در واقع به منزله دریافت حق توحش! از ملت بىفرهنگ ایران [با عرض پوزش از خوانندگان فهیم این دفتر] جهت متمدن ساختن ایشان است! زهى وقاحت و بىشرمى!
33) سخنرانى حضرت امام خمینى(ره) - 4 آبانماه 1343 ه.ش. عبارات داخل كروشه از ما است و در متن اصلى موجود نیست.
34) براى آگاهى بیشتر از ماجراى تبعید حضرت امام(ره) ر.ك به: بررسى و تحلیلى بر نهضت امام خمینى(ره) - جلد 1 - ص 738 به بعد.
35) - كارشناسان سازمان عفو بینالملل در گزارش سال 1975-1354 ه.ش خود به دبیر كل این سازمان، در مورد شكنجههاى متداول ساواك چنین نوشتند: «دژخیمان ساواك علاوه بر استفاده از شوك الكتریكى و كتك، به وحشىگرىهاى ذیل نیز متوسل مىشوند؛ فرو كردن سوزنهاى گداخته شده بر روى آتش به زیر ناخن انگشتان دست و پا، واداشتن زندانى به خوردن ادرار و مدفوع، چارمیخ كردن زندانى بر روى تختخواب فنرى و برشته كردن! وى با استفاده از چراغ پریموس، كشیدن ناخنها، قرار دادن پارچه خیس روى بدن زندانى و كشیدن اتوى داغ بر روى آن؛ كه منجر به سوختگى شدید و ایجاد تاولهاى متعدد مىشد و بعد؛ تركاندن تاولها با استفاده از آتش سیگار. استعمال بطرىهاى شكسته، باتون و تخممرغ خام در نشیمنگاه فرد زندانى كه شیوه اخیرالذكر در فرهنگ اصطلاحات شكنجهگران ساواك به «تانگوى تخممرغ داغ»! معروف است. به این خاطر كه بر اثر قراردادن یك تخممرغ در مقعد زندانى و پختن تدریجى آن - ناشى از حرارت داخلى بدن - شخص زندانى را وادار به جستوخیز مىكند، آویختن وزنه به بیضهها، گذاشتن كلاه خودهایى بر سر زندانى و دادن شوك الكتریكى به وى؛ كه زندانى مجبور به فریاد زدن مىشود و به علت شنیدن صداى ناهنجار فریادهاى خود، دچار جنون و یا دستكم از دست دادن شنوایى خواهد شد. طبعاً زندانیان سیاسى ایران مورد تجاوز نیز، قرار مىگیرند. ساواك به منظور تجاوز به قربانیان خود، حیواناتى را تربیت كرده كه خرسها از آن جملهاند. ساواك، قربانیان خود را نه به خاطر آزار جسمى، بلكه با نیت شكنجه و آزار روانى مورد تجاوز جنسى قرار مىدهد. این شكنجه روانى، بویژه در شرایطى بكار گرفته مىشود كه براى گرفتن اعتراف از شوهران و یا پدران، در برابر چشم آنها به زنان، دختران و اطفال خردسال ایشان تجاوز مىكنند.» ر.ك به: كتاب ساواك؛ دوست شكنجهگر غرب - هارالد ایرنبرگر- نقل از روزنامه آیندگان - 18 فروردین 1358. همچنین : اعترافات بهمن نادرىپور با نام مستعار «تهرانى»؛ عضو اداره كل سوم مسؤول امنیت داخلى ساواك و كمیته مشترك ضد خرابكارى ساواك و شهربانى شاهنشاهى در دادگاه انقلاب اسلامى - كیهان 28 خرداد 58 و جمهورى اسلامى 2 تیر 1358.
36) تا سال 1344 شهربانى و سازمان امنیت به جمعآورى كتابهایى كه نامناسب و مضرّ تشخیص داده مىشد مىپرداختند و در صورت لزوم، نویسنده و ناشر را دستگیر، زندانى یا تبعید مىكردند. براى كسب اطلاع از چنین كتبى و جهت جلوگیرى از چاپ آنها، از مأمورین دولتى در پوشش كارگر در چاپخانهها استفاده مىشد. به علاوه، مدیران چاپخانهها مكلف بودند در صورت مراجعهنویسندگانِ «ناراحت»! و ناشرانِ «ناباب»، ضمن دادن گزارش، از چاپ آثار ارائه شده توسط مؤلفین و ناشرین نامطلوب! خوددارى كنند. دستگاه اختناق رژیم با تأسیس اداره نگارش در سال 1345، رسماً حاكمیت رژیم سانسور را بر بازار كتاب كشور اعلام داشت .بر اساس این سیاست، هرگونه كتابى قبل از انتشار، مىبایست از نظر مأمورین سانسور اداره نگارش بگذرد. در سالهاى بعد، ساواك روش سختترى در پیش گرفت و در كشف كتب سانسور نشده خشونت به كاربرد و سرانجام بخشى از دلایل حبس و شكنجه افراد را به دلیل نگهدارى و یا مبادله كتب ممنوعه اختصاص داد!
37) جهت اطلاع بیشتر از وضعیت فجیع رسانههاى دیدارى و شنیدارى رژیم طاغوت و نیز آشنایى با ماهیت، میزان و نحوه دخالت دفتر اداره اطلاعاتى ایالات متحده در این وادى، ر.ك به: از كابوس تا حماسه؛ جنگ ویتنام به روایت هالیوود از 1954 تا 1990 - ابوالحسن علوى طباطبایى و حسین بهزاد - مركز تحقیقات و مطالاعات معاونت سینمایى و سمعى بصرى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى و نشر شهریار - ص ص 67 - 61 - تهران - 1375 ه.ش.
38) خودرو موصوف در اصل «هیلمنِ» مدلِ «هانتر» نام داشت و محصول كارخانه در شُرُفِ ورشكستگى «تالبوت - كرایسلر» انگلیس بود. به علت مهندسى ناقص، شاسى و بدنه ضعیف و طراحى كهنه شده «هانتر»، خط تولید آن از سال 1967 - 1346 ه.ش - در كارخانه مادر برچیده شد. در همین سال، «خیامى»؛ از سرمایهداران نوكیسه وابسته به دربار، امتیاز مونتاژ آن را از كمپانى تالبوت به دست آورد و خطِ به اصطلاح تولید «نخستین اتومبیل ایرانى»! را با حضور هویدا و جمعى از مقامات رژیم پهلوى در كارخانهاش - موسوم به ایران ناسیونال - براه انداخت.
39) نماد اصلى تیپ بروكرات - تكنوكرات غربزده و منحط رژیم شاه. به شهادت ارتشبد سابق حسین فردوست اگر بنا بود رذیلت اخلاقىِ «فساد» در قالب موجودى دو پا تجسم عینى پیدا مىكرد، این فرد، كسى جز هویدا نبود! همین فردوست فصل مشعشعى از خاطرات خود را به جنون آزار جنسى كودكان خردسال توسط هویدا و رسوایىهاى ناشى از آن اختصاص داده است. ر.ك به: خاطرات ارتشبد سابق حسین فردوست.
40) ر.ك به: خاطرات ارتشبد سابق حسین فردوست. همچنین: پشت پرده تخت طاووس - مینو صمیمى؛ منشى سفارت شاه در سوئیس.
41) ر.ك: تاریخ سیاسى معاصر ایران - ج 2 - صص 139 و 140.
42) درست در همان ایامى كه رژیم جوانان مسلمان این ملت را در سیاهچالها شكنجه مىكرد، در مراكز دولتى موسوم به كاخ جوانان بساط همه رقم سرگرمى و تفریحات سالم! براى نسل جوان فراهم مىآورد؛ پیستهاى رقص دختر و پسر، موزیك پاپ و محرك غربى، استخر مختلط! تورهاى مسافرتى - تفریحى به داخل و خارج كشور براى دختران و پسران جوان و... مجموعه كاخهاى جوانان داراى بودجهاى كلان بود كه مبلغ عمده آن از محل بودجه سرى نخستوزیرى - و بعضاً از درآمد اوقاف! - تأمین مىشد.
43) عشرتكده مزبور متعلق به «رحیمعلى خرم»؛ كلان سرمایهدار فاسد و سرسپرده رژیم طاغوت بود. در پى پیروزى انقلاب، به حكم دادگاه انقلاب اسلامى، خرم به تیرباران و مصادره كلیه اموال نامشروعش محكوم شد. مجموعه تفریحى مزبور نیز به مالكیت نظام جمهورى اسلامى ایران درآمد و به «پارك اِرَم» تغییر نام یافت.
44) براساس آمار منتشره از سوى بانك مركزى، تولید نفت ایران از سال 52 تا سال 1356 به ترتیب به میزان 2/2 و 2/2 و 9/1 و 10/2 و 2 میلیارد بشكه در سال بوده است. ارقام صدور نفتخام ایران از 52 تا 1356 به ترتیب 9/1، 9/1، 7/1، 7/1 و 7/1 میلیارد بشكه بوده است. جمعاً طى این پنج سال 5/10 میلیارد بشكه نفت تولید شده، 1/9 آن؛ یعنى تقریباً 90 درصد آن به صورت نفت خام توسط كنسرسیوم، شركت ملى نفت و شركتهاى مختلط صادر شده است. اگر در مقام مقایسه برآئیم، مىبینیم از سال 1333 تا ابتداى سال 52 (طى هجده سال) میزان تولید نفت ایران جمعاً 2/13 میلیارد بشكه بوده است. در حالى كه در پنج سال آخر عمر رژیم، با سرعتى كه به روند تولید داده شد، میزان تولید نفت به 11 میلیارد بشكه رسید. حال اگر تولید این پنج سال با كل میزان تولید نفت كشور از 1296 ه.ش تا سال 52 مقایسه شود، نتیجه از این قرار است؛ طى 56 سال، 6/16 میلیارد بشكه و طى پنج سال (52 تا 1356) 11 میلیارد بشكه نفت تولید شده كه 90 درصد آن، خام صادر گردیده است. طى این پنج سال، رژیم شاه از محل تولید و صدور نفت خام و فرآوردههاى آن به خارج، به ترتیب 8/4، 5/18، 9/18، 5/20 و 7/20 میلیارد دلار درآمد داشته كه جمع آن 4/83 میلیارد دلار مىشود. این افزایش درآمد خارقالعاده به دلیل شوك تحریم نفتى ده روزه غرب توسط اعراب در سال 1973 (پاییز 1352) و افزایش بینالمللى قیمت هر بشكه نفت حاصل شد. به راستى این درآمد عظیم كه در واقع سرمایه ملت ایران بوده است، به چه مصارفى رسید؟ جهت آگاهى بیشتر نسبت به عمق این فاجعه، ر.ك به: قراردادهاى نفتى یا اسناد خیانت - ابراهیم رزاقى - ص 76 - تهران - 1358. همچنین: كتاب ایران؛ سراب قدرت - رابرت ؟؟؟؟ ترجمه فیروزه فیروزنیا - تهران - 1359.
45) ر.ك به: گزارش گروهى از كاركنان وزارت امور اقتصاد و دارایى - روزنامه كیهان - شماره 10704 - 22 اردیبهشت 1358.
46) ر.ك به: آمار و ارقام منتشره توسط كمیته موقت كاركنان سرمایهگذارى و كمكهاى اقتصادى و فنى ایران - روزنامه آیندگان - 9 فروردین 1358.
47) نقل از: مجله امید انقلاب - سال اول - ش 26 - شنبه 24 بهمن ماه 1360 - ص ص 32، 33 و 68.
48) واگذارى تانكرهاى ویژه عملیات سوختگیرى در آسمان به ارتش شاه، برملا كننده اهداف اعلام ناشده حكومت آمریكا در منطقه بود. هدف آمریكائیان وسعت بخشیدن به حوزه استحفاظى - عملیات ژاندارم منطقهاى خود - رژیم پهلوى - بود. والا پرواز جنگندههاى شكارى یا بمبافكن در داخل حریم هوایى ایران، هرگز مستلزم سوخترسانى به آنها در آسمان نبود. ضمن آنكه پرواضح است كه اصولاً اینگونه تانكرها، صرفاً در جهت مأموریتهاى برونمرزى - خاصه در مأموریتهایى كه عمق زیاد منطقه هدف، مانع از سوختگیرى مجدد هوابرهاى جنگنده است - بكار گرفته مىشوند.
49) مطابق اطلاعات منتشره توسط هفته نامه تسلیحاتى «جینز دیفنس ویكلى» در نوامبر 1977 - پاییز 1356 - در دهه 1970 میلادى این تانك انگلیسى از این مزیت بىرقیب بهرهمند بود كه مىتوانست ضمن حركت، هدف مورد نظر را با توپ خودش زیرآتش بگیرد و تانكهاى روسى هنوز از این بابت از چیفتن عقب بودند. البته ناگفته نماند كه چیفتن انگلیسى چندان هم بىرقیب! نبود. چرا كه تانك اسراییلى «مركاوا» نیز واجد این مزیت استثنایى بود.
50) جشنهاى تاجگذارى در سال 1346 نقطه آغازین این كارناوال شرمآور موسمى بود. تعیین سال 1350 بهعنوان «سال كورش كبیر» و برگزارى جشنهاى فرعونى «شاهنشاهى 2500 ساله»، پرده دوم این خیمه شب بازى حیرتانگیز بود و سرانجام اعلام سال 1355 به عنوان سال برپایى جشنهاى «پنجاهمین سال سلطنت خاندان پهلوى»، پرده آخر آن.
51) پیر بلانشه، نویسنده و مورخ فرانسوى از جشنهاى 2500 ساله چنین روایت مىكند:
«روز 13 اكتبر 1917 هنگامى كه «كنستانتین» پادشاه یونان، «هایلا سلاسى» امپراطور حبشه، مارشال «تیتو» رئیسجمهور یوگسلاوى، پرنس فیلیپ شوهر ملكه انگلیس، «نیكلاى پادگورنى» صدر هیأت رئیسه اتحاد شوروى، نمایندگان حكومت چین كمونیست، شیوخ حاكم بر كشورهاى خلیج فارس... وارد فرودگاه مهرآباد شدند، مراسم رسماً آغاز شد. نخستین توقفگاه میهمانان شاه، مقبره كورش در «پاسارگاد»؛ بیابانى واقع در 80 كیلومترى تخت جمشید بود... قسمت عظیمى از سكنه بومى تا شعاع یكصد كیلومترى از محل مراسم دور شدهاند و تمام عناصر و افراد مشكوك! توسط عوامل امنیتى رژیم توقیف شدهاند. در تهران، دبیرستانها و دانشگاهها بسته شدهاند. مخالفانِ برجسته یا زندانى شده و یا در خانههایشان تحت مراقبت 24 ساعتهاند. روحانیان به اعتراض برمىخیزند ولى صداى آنها خیلى زود میان غرش طبلها و نواى شیپورهاى سربازان رژه رونده در تخت جمشید، توسط تیمهاى ضربت ساواك خفه مىشود. شاه ملبس به اونیفورم پرزرق و برق خود در برابر دخمه سنگى چارگوش مقبره كورش خطابه مىخواند: «كورش، شاه بزرگ!، شاه شاهان، شاه هخامنش، از جانب من؛ شاهنشاه ایران، و از جانب ملتم]![ بر تو درود!... كورش، ما اینجا در برابر آرامگاه ابدى تو هستیم تا با شكوه بگوییم پیوسته آسوده بخواب، زیرا ما بیداریم»
پس از نطق كشدار و كسالت بار شاه، ضیافت افسانهاى در چادرى بزرگ از مخمل سرخ، كه 22 لوستر كریستال آن را روشن مىكردند، آغاز شد، پذیرایى با موسیقى كلاسیك غربى، غذاهاى سرو شده، دستپخت رستوران پرآوازه «ماكسیم» پاریس... این رستوران پاریسى سرآشپزها، خوانسالاران و گارسونهاى خود را به میدان آورده و طبعاً لذیذترین غذاها را: خوراك خرچنگ با سُسِ نانتوا، برّه كبابى با عرقِ برنج ژاپنى - ساكى - سرو مىشود. طاووس بریانِ انباشته از جگر، فقط خاویار روى میزها ایرانى بود. ظروفِ سرمیز؛ كارد و چنگال و چینى آلات با هواپیما از پاریس رسیده بود... در اروپا به مناسبت جشنهاى 2500 ساله، سه نوع گلِ سرخ را «كورش»، «پهلوى» و «فرح» نامگذارى كرده بودند. این گلها را بوئینگهاى نیروهاى هوایى رژیم، هر روز با پرواز اختصاصى دو سره تهران - لاهه، لاهه - تهران، از هلند وارد كشور مىكنند تا روى میزهاى مجلل میهمانان جلوهگرى كنند... هایلا سلاسى جام شراب خود را به سلامتى میزبانش مىنوشد، سگ كوچك این دیكتاتور آفریقایى موسوم به «نگوس» با قلادهاى الماس نشان در ضیافت حضور دارد... پس از ضیافت، نمایش نور و صدا در خیمه طلایى ارائه مىشود.. چشمان برجستگان خیره شده... آغاز رژه سپاهیان ادوار مختلف شاهنشاهى 2500 ساله؛ مشتمل بر پیاده نظام و سواره نظام... صدها رأس اسب اصیل عربى كه صرفاً به منظور همین رژه چند ساعته به بهایى گزاف از خارج خریدارى شدهاند... دستههاى سربازان برگزیده، تعلیم دیده و تمام شده، هر یك در لباس یك دوره شاهنشاهى... رییس كمیته جشنها به میهمانان برجسته رژیم توضیح مىدهد: «لازم بود كه مورخین سالها در متون و منابع گوناگون تاریخى جستوجو كنند تا به دقت تعیین شود كه نیروهاى كورش كبیر چه لباسها، سلاحها، ابزار موسیقى و وسایل حمل و نقلى داشتهاند.»... در یك تخمین سرانگشتى اولیه، مخارج این جشن 300 میلیون دلار به برآورد شده است... ریچارد نیكسون رییسجمهور آمریكا - درگیر بحران ویتنام - از پذیرش دعوت شاه سرباز مىزند و معاون خود؛ «آگنیو» را به نمایندگى حكومت آمریكا روانه ایران مىكند. «ژرژ پُمپیدو» بیمار هم «شابان داماس» را به نمایندگى از سوى حكومت فرانسه است.»ر.ك به: ایران؛ انقلاب به نام خدا - پیر بلانشه و كلربریر - ترجمه قاسم صفوى - صص 9 و 8، تهران - 1358.
52) بخش اعظم هزینهئ این جشنها از محل بودجه سالیانه كشور تأمین مىشد. كارگزاران رژیم، براى آنكه بر رونق كار و بارشان بیفزایند و وجههاى به اصطلاح براى این جشنهاى مصیبت آفرین فراهم آورند، اعلام داشتند كه قصد دارند ملت را هم در تدارك برپایى جشنهاى مزبور سهیم سازند. رژیم با كمك ساواك، تجار، كسبه و مالكین كارخانجات بخش خصوصى را به مشاركت در این امر خطیر ملى! دعوت كرد و مبالغ هنگفتى از آنان سركیسه كرد. با این همه، میزان واقعى هزینه این جشنهاى رژیم، هیچگاه اعلام نشد.
53) در پى انتشار وسیع این پیام رسوا كننده در كشور و تأثیر شگرف آن بر افكار عمومى ایرانیان، رژیم دریافت كه برپایى جشنها نتیجه عكس داده و باعث افزایش موج نفرت عمومى مردم شده است. هم از اینروى، امیراسداللَّه علم وزیر دربار شاه به میدان آمد و در كنفرانسى مطبوعاتى اعلام داشت: «از پولى كه مردم به طیب خاطر [!] براى برگزارى این آیین باشكوه پرداخته بودند، مبلغى هم زیاد آمده كه اعلیحضرت همایونى امر فرمودهاند آن را صرف ساختن یك مسجد بزرگ و باشكوه اسلامى [!] بكنیم!» بدین سان شاه، وحشت زده از تأثیر افشاگرىهاى امام(ره)، مكرى نوبنیاد كرد و خود را در پس نیرنگ «ساختن یك مسجد باشكوه، آن هم از نوع اسلامى!» پنهان ساخت بدین سان شاه، وحشتزده از تأثیر افشاگرىهاى امام(ره)، مكرى نو بنیاد كرد و خود را در پس ساتر نیرنگ «ساختن یك مسجد باشكوه، آن هم از نوع اسلامى! پنهان ساخت. هر چند، هراس شاه موقتى بود و كار جشنها پایان نگرفت سال بعد 1351 یكمین سالگرد جشنهاى دوهزار و پانصد ساله را جشن گرفتند و همان سال جشنهاى نخستین دهه انقلاب سفید شاه و مردم را برپا داشتند و آنگاه به استقبال جشنهاى پنجاهیمن سال سلطنت خاندان پهلوى رفتند و...، خبرى هم از ساختن آن مسجد كذایى نشد.
ر.ك.به: تاریخ سیاسى معاصر ایران - ج 2، صص 129 تا 132.
54) جعلى بودن این به اصطلاح مبداء تاریخى را به آسانى مىشد دریافت. رژیم در جریان جشنهاى 2500 ساله مدعى بود كه سال 1350ه.ش درست مقارن با دو هزار و پانصدمین سالگرد تشكیل شاهنشاهى در ایران توسط كورش هخامنشى بوده است. از آنجا كه پنج سال بعد - 1355 ه.ش - كارگزاران تبلیغاتى ابله رژیم مراسم «پنجاهمین سال سلطنت خاندان پهلوى» را برگزار كردند، جاى این سؤال باقى بود كه اگر سال پنجاه مقارن سال 2500 شاهنشاهى است، پس چگونه سال پنجاه و پنج، مىتواند مقارن سال 2535 شاهنشاهى باشد؟ پاسخ پر واضح بود؛ براى اینكه متملقین خودفروخته در این تاریخ تراشى موهوم براى شخص شاه هم مقامى قائل شده باشند، ابلهانه تصمیم گرفتند سال 1320 هجرى شمسى - سرآغاز سلطنت محمدرضا پهلوى - را با سال 2500 شاهشاهى تطبیق داده و آغاز سلطنت شاه را سالى قرار دهند كه در ذهن همگان به سادگى جاى گیرد و طول سلطنت او هم با دو رقم آخر مشخص باشد! هم از آن روى، در حالیكه سال 1350 را به عنوان «دوهزار و پانصدمین سال بنیانگذارى شاهنشاهى» جشن گرفته بودند، آن را سى سال به عقب بردند! در نتیجه سال 1355ه.ش تبدیل به سال 2535 شاهنشاهى شد كه هم مبداء تاریخ شاهنشاهى بود و هم نشان مىداد كه 35 سال از سلطنت ننگین آریامهر گذشته است.
55) ر.ك.به: روزنامه اطلاعات سهشنبه 17 دىماه 1356.
56) هیأتهاى مؤتلفه در اوایل دهه 1330ه.ش، براساس رهنمودهاى حضرت امام(ره)، تحت نظارت روحانیت آگاه پیرو خط امام با ائتلاف هیآت مذهبى متعدد پایتخت به وجود آمد. تشكیلات مؤتلفه به واسطه ساختار خودجوش و مردمى هیأتهاى مذهبى و اتكاى آن به معتقدات ایمانى اقشار گوناگون جامعه، به رغم حاكمیت جو خفقان و سركوبى شدید مخالفین توسط رژیم، توانست نقش نیروى محورى مبارزات ضد دیكتاتورى ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
57) این سفسطه سران منافقین در آن ایام، یادآور موضعگیرى منافق مشهور صدر اسلام؛ معاویةبن ابى سفیان در ماجراى شهادت عمار یاسر در جنگ صفین است. وقتى لشكریان شام زبان به اعتراض گشودند و حدیث معروف رسول اكرمr در باب عمار را كه فرموده بود؛ «عمار را فئه باغیه مىكشند»، به معاویه متذكر شدند، او نیز به دامان سفسطه پناه برد و گفت: بلى، همینطور است كه پیامبر فرمود. عمار را فئه باغیه كشتهاند اما ما قاتل او نیستیم! قاتل عمار [العاذُ باللَّه] علىu است كه پیرمرد سالخوردهاى چون عمار را به میدان جنگ آورد و به او اذن میدان داد!
58) ر.ك.به: سه جانبهگرایى: كمیسیون سه جانبه و برنامهریزى نخبگان براى مدیریت جهان - هالى اسكلار - ترجمه عبدالرحمن عالم - دفتر نشر فرهنگ اسلامى - ص 19 - تهران - 1369.
59) جهت آشنایى بیشتر و بهتر با ماهیت كمیسیون سه جانبه، شوراى روابط خارجه و عملكرد اختاپوسى این همگرایى جهان استكبار، ر.ك.به مأخذ فوق و همچنین: تراست مغزهاى امپراطورى - لورنس پانى شاپ - منصور آسیم - 1364.
نظرات شما عزیزان: