آفت دوازدهم آشكار كردن راز است
آشكار ساختن راز ديگران چون موجب آزار و توهين دوستان و آشنايان مى شود ممنوع است پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((هرگاه مرد سخنى بگويد و روى بگرداند آن سخن امانت است .))(616) و به صورت مطلق فرمود: ((سخن در ميان شما امانتى است .))(617) حسن گفت : سخن گفتن از راز برادرت خيانت به شمار مى آيد. مطالبى را كه مربوط به پنهان داشتن راز است در كتاب آداب همنشينى نقل كرديم و تكرار نمى كنيم .
آفت سيزده هم وعده دروغ است
زبان در وعده دادن درنگ نمى كند و بسا كه آدمى به وعده وفا نكند و خلف وعده شود كه از نشانه هاى نفاق است خداى متعال فرمود: (( يا ايها الذين آمنوا اوفوا باالعهود )) (618) و پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((وعده دادن نوعى وام است ))(619) و نيز فرمود: ((وعده نوعى بخشش است ))(620) و نيز فرمود: ((وعده دادن مانند وام دادن يا برتر است .)) خداى متعال پيامبرش اسماعيل (ع ) را ستوده و فرموده است : (( انه كان صادق الوعد و كان رسولا نبيا. )) گويند اسماعيل با شخصى در جايى وعده گذاشت و طرف به آن جا نرفت و وى بيست و دو روز به انتظار او بماند.
مى گويم : از طريق شيعه از امام صادق عليه السّلام روايت شده : ((اسماعيل از آن نظر (( صادق الوعد )) ناميده شده كه در جايى با مردى وعده گذاشت و در آن جا يك سال به انتظارش ماند. پس خداى متعال او را (( صادق الوعد )) ناميد. آنگاه مرد پس از يك سال آمد اسماعيل به او گفت : همچنان منتظرت بودم .))(621)
ابوحامد گويد: از عبداللّه بن ابى حمساء روايت شده كه گويد: با پيامبر بيعت كردم و با او وعده گذاشتم كه در جاى خودش به خدمتش برسم ، آن روز و روز بعد فراموش كردم و در روز سوم به خدمتش رسيدم . او را در جاى خود ديدم ، كه فرمود: اى جوان بر من سخت آمد كه سه روز است در انتظار تواءم .(622)
به ابراهيم عرض شد: مردى با مرد ديگرى جايى را به عنوان وعدگاه معين مى كند و نمى آيد، فرمود: تا موقع رسيدن وقت نماز منتظر او مى ماند؛ پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و آله : ((هرگاه وعده مى داد مى فرمود: شايد.))(623) ابن مسعود هيچ وعده اى نمى داد مگر آن كه انشاء اللّه مى گفت ؛ و آن سزاوارتر است ، آنگاه اگر معناى حتمى بودن وعده را دريافت بايد وفا كند، مگر اين كه غير ممكن باشد؛ ولى اگر در موقع وعده دادن تصميم به وفا نكردن داشته باشد منافق است .
ابوهريره گويد: پيامبر خدا فرمود: ((سه خصلت است كه در هر كه باشد منافق است اگر چه نماز بگزارد و روزه بگيرد و خود را مسلمان پندارد: هرگاه حرف بزند دروغ بگويد: و چون وعده دهد وفا نكند، و هرگاه امين واقع شود خيانت كند.))(624)
عبداللّه بن عمر گويد: پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((چهار خصلت است كه در هر كه باشد منافق است و هر كس كه يكى از آن خصلت ها را داشته باشد بخشى از نفاق دارد تا آن را ترك كند: هرگاه حرف بزند دروغ بگويد، و هرگاه وعده دهد خلاف كند، و چون پيمان ببندد خيانت ورزد، و هرگاه نزاع كند مرتكب گناه شود.))(625) اين حديث در مورد كسى است كه وعده مى دهد و قصد خلف وعده داشته باشد؛ امّا كسى كه تصميم دارد به وعده وفا كند و به سبب عذرى نتواند، منافق نيست ، اگر چه به ظاهر حكم نفاق بر او جارى است ؛ ليكن لازم است از ظاهر نفاق نيز بپرهيزد چنان كه از نفاق واقعى دورى مى كند؛ و شايسته نيست بدون عذر و مانعى خود را از وفاى به وعده معذور بدارد. از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله روايت شده كه به ابوالهيثم بن تيهان غلامى وعده داده بود. پس سه اسير آوردند و پيامبر دو اسير را بخشيد و يك اسير باقى ماند. دخترش فاطمه سلام اللّه عليها نزد پدر آمد و از او غلامى خواست در حالى كه عرض مى كرد: اى رسول خدا آيا اثر دستاس را در دستم نمى بينى ؟ پيامبر صلّى اللّه عليه و آله وعده اى را كه به ابوالهيتم داده بود به ياد آورد و مى فرمود: با وعده اى كه به ابوالهيتم داده ام چه كنم . پس او را بر فاطمه سلام اللّه عليها ترجيح داد، چرا كه قبلا به او وعده داده بود، با اين كه فاطمه سلام اللّه عليها با دست ناتوان خود دستاس مى چرخاند.(626)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله در قبا نشسته بود و غنايم هوازن را كه در حنين شكست خورده بودند تقسيم مى كرد. مردى خدمت پيامبر ايستاد و عرض كرد: اى رسول خدا من با شما وعده اى داشتم . حضرت فرمود: راست مى گويى هر حكمى كه خواهى صادر كن آن مرد گفت : به هشتاد ميش و شبان آنها حكم مى دهم . حضرت فرمود: مال تو باشد ولى كم حكم دادى . زنى كه همنشين موسى بود و او را به استخوان هاى يوسف (قبر او) راهنمايى كرد دورانديش تر و حكمش قاطع تر از تو بود، آنگاه كه موسى او را داور قرار داد، پس آن زن گفت : حكم من اين است كه مرا به حال جوانى برگردانى و با تو وارد بهشت شوم ، گويند مردم حكم مرد مذكور را پست شمردند تا آنجا كه به صورت ضرب المثل درآمده و مى گويند: بخيل تر از صاحب هشتاد ميش و شبان آنها.(627)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((خلف وعده اين نيست كه مردى به مردى وعده دهد و نيتش آن است كه وفا كند.)) و در عبارت ديگرى است : ((هرگاه مرد به برادرش وعده دهد و نيت وفا كردن داشته باشد ولى نتواند وفا كند، گناهى بر او نيست .(628)
مى گويم : پيش از اين گذشت كه خلف وعده زنان و كودكان در صورتى كه براى آرامش خاطر آنها باشد، جايز است .
آفت چهاردهم گفتار و سوگند دروغ است
گفتار و سوگند دروغ از زشت ترين گناهان و بدترين عيب هاست . پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((خيانت بزرگى است كه به برادرت سخن بگويى و او تو را تصديق كند در حالى كه تو به او دروغ گفته اى .))(629)
ابن مسعود گويد: پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((بنده همواره دروغ مى گويد و آن را طالب است تا اين كه نام او در پيشگاه خدا جزء كذاب ها نوشته مى شود.))(630)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله بر دو مرد گذشت كه گوسفندى معامله مى كردند و سوگند مى خوردند يكى از آنها مى گفت : به خدا از اين مبلغ كم نمى كنم ، و ديگرى مى گفت : به خدا بيشتر از اين مبلغ نمى دهم سرانجام خريدار گوسفند را خريد پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((يكى از آنها موجب گناه و كفاره شده است .))(631)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((دروغ روزى را كم مى كند.))(632)
و نيز فرمود: ((بازرگانان گنهكارند، عرض شد اى رسول خدا مگر خدا خريد و فروش را حلال نكرده است ؟ فرمود: چرا ولى آنها سوگند مى خورد و گناه مى كنند و در سخن دروغ مى گويند.))(633)
و نيز فرمود: ((خدا در روز قيامت با سه نفر سخن نمى گويد و به آنان توجه نمى كند و آنها را پاك نمى گرداند: كسى كه بخشش خود منت مى گذارد، و آن كه كالاى خود را با سوگند ترويج مى كند و كسى كه لباس خود را متكبرانه رها مى سازد.))(634)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((هر كس به خدا سوگند ياد كند و به اندازه بال پشه اى دروغ در آن داخل كند تا روز قيامت به صورت نقطه اى در قلبش خواهد بود.))(635)
ابوذر گويد: پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((سه گروهند كه خدا دوستشان دارد: مردى كه در ميان گروهى است و خود را براى كشته شدن مهيا مى كند تا اين كه كشته مى شود و خدا فتح را نصيب او و يارانش مى كند و مردى كه همسايه بدى دارد و آزارش مى دهد و او بر آزار همسايه صبر مى كند تا مرگ يا نقل مكان آنها را از يكديگر جدا سازد، و مردى كه با گروهى در سفرى يا با گروهى جنگجو باشد و شب هاى زيادى راه بروند تا آنجا كه دوست بدارند براى استراحت روى زمين بخوابند. پس فرود آيند و از يارانش دور شود و نماز بگزارد تا يارانش براى كوچ كردن بيدار شوند؛ و سه گروهند كه مورد خشم خدايند: بازرگان و فروشنده اى كه بسيار سوگند مى خورد و فقير حيله گر و بخيلى كه بسيار منت مى نهد.))(636)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((واى بر كسى كه حرف مى زند و براى خنديدن مردم دروغ مى گويد. واى بر او واى بر او!))(637)
و نيز فرمود: ((در رؤ يا ديدم مردى را كه نزد من آمد و گفت : برخيز. پس برخاستم . ناگاه دو مرد را ديدم كه يكى ايستاده و ديگرى نشسته بود. در دست مرد ايستاده آهنى سرخميده بود كه به دهان مرد نشسته فرو مى برد. سپس آن را جا به جا مى كرد تا به پشت گردنش (شانه اش ) مى رسيد، آنگاه آهن را مى كشيد و به سمت ديگر دهانش فرو مى برد و آن را مى كشيد و لب ديگر به حال اول باز مى گشت . پس به مردى كه مرا برپا داشت گفتم : اين چيست ؟ گفت : مردى كذاب است كه تا روز قيامت در قبرش عذاب مى شود.))(638)
از عبداللّه بن جراد روايت شده كه از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله پرسيد و عرض كرد: ((اى پيامبر خدا آيا مؤ من زنا مى كند؟ فرمود: گاه ممكن است ، عرض كرد: اى رسول خدا آيا مؤ من دروغ مى گويد؟ فرمود: نه . آنگاه پيامبر اين آيه را آورد: (( انما يفترى الكذب الذين لا يؤ منون . )) (639)
ابوسعيد گويد: شنيدم پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و آله در دعا عرض مى كرد: ((خدايا دلم را از نفاق پاك و مرا از زنا و دروغ حفظ كن .))(640)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((سه گروهند كه خدا با آنان سخن نمى گويد و در روز قيامت به آنها توجه نمى كند و آنان را پاك نمى سازد و براى آنان عذاب دردناكى است : پير زناكار، سلطان كذاب و فقير متكبر.))(641)
عبداللّه بن عامر گويد: پيامبر خدا به خانه ما آمد در حالى كه من طفلى خردسال بودم پس براى بازى رفتم ، مادرم گفت : عبداللّه بيا به تو چيزى بدهم ، پيامبر فرمود: چه مى خواهى به او بدهى ؟ مادرم عرض كرد: خرما، پيامبر فرمود: ((اگر به او خرما بدهى گناه يك دروغ بر تو نوشته مى شود.))(642)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((اگر خداى متعال به عدد اين سنگريزه ها به من شتر و گاو و گوسفند بدهد آنها را ميان شما تقسيم مى كنم و مرا بخيل ، كذاب ، ترسو نخواهيد يافت .))(643)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله در حالى كه تكيه كرده بود فرمود: ((آيا شما را از بزرگترين گناهان كبيره خبر دهم ؟ شرك به خدا، نارضايى والدين ، آنگاه نشست و فرمود: ((آگاه باشيد ديگر از گناهان كبيره گفتار دروغ است .))(644)
ابن عمر گفت : پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((بنده دروغ مى گويد و فرشته از بوى بد دروغ او به اندازه يك ميل راه از او دور مى شود.))(645)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((شش چيز را براى من بپذيريد، من برايتان بهشت را تعهد مى كنم . عرض كردند: اى رسول خدا آنها چيست ؟ فرمود: هرگاه يكى از شما حرف بزند دروغ نگويد: و چون وعده دهد خلف وعده نكند، و هرگاه امين شود خيانت ننمايد، چشمانتان را (از حرام ) بپوشيد، دستهايتان را نگاه داريد، و فروجتان را حفظ كنيد.))(646)
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ((شيطان سرمه و چيزى ليسيدنى و دارويى بوييدنى دارد، ليسيدن شيطان دروغگويى است و داروى بوييدنى او خشم است ، و سرمه اش خواب است .))(647)
و نيز فرمود: ((هر كه از من حديثى نقل كند و معتقد باشد كه دروغ است ، يكى از دروغگويان است .))(648)
و نيز فرمود: ((هر كس سوگند دروغ بخورد تا مال مسلمانى را به ناحق مالك شود، خدا را در روز قيامت ديدار كند در حالى كه خدا بر او خشمگين باشد.))(649)
روايت شده : ((پيامبر صلّى اللّه عليه و آله شهادت مردى را كه دروغ گفته بود نپذيرفت .))(650)
و نيز فرمود: ((مؤ من بر هر خصلتى خو مى گيرد يا نيت آن مى كند جز خيانت و دروغ .))(651)
عايشه مى گويد: هيچ خلقى در نزد اصحاب پيامبر صلّى اللّه عليه و آله بدتر از دروغ نبود. پيامبر صلّى اللّه عليه و آله هرگاه اطلاع مى يافت كه مردى از اصحابش دروغ گفته است ، تا از توبه او آگاه نمى شد سينه مباركش صاف نمى شد.))(652)
موسى عليه السّلام گفت : ((پروردگارا كدامين بنده ات از نظر عمل بهتر است ؟ فرمود: كسى كه زبانش دروغ نگويد و دلش گناه نكند و فرجش زنا ننمايد.)) لقمان به پسرش گفت : ((پسركم از دروغ بپرهيز چرا كه مانند گوشت گنجشك لذيذ است و بزودى صاحب دروغ را كباب مى كند.))
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله در مدح راستگويى گفت : ((چهار خصلت است كه هرگاه در تو باشد هر چه از دنيا از دست بدهى به تو زيانى نمى رسد: گفتار راست ، نگهدارى امانت ، خوشخويى ، رعايت عفت در خوراك .))(653)
معاذ گويد: رسول خدا به من فرمود: ((تو را به تقواى الهى و راستگويى و اداى امانت و وفا كردن به پيمان ، و سلام دادن و فروتنى سفارش مى كنم .))(654)
على عليه السّلام فرمود: ((بزرگترين گناه در نزد خدا زبانى است كه بسيار دروغ بگويد و بدترين پشيمانى ها پشيمانى روز قيامت است .))
مالك بن دينار گويد: ((در يكى از كتاب ها خواندم : خطبه هر خطيبى بايد بر كردارش عرضه شود اگر راستگو بود تصديق مى شود و اگر دروغگو باشد لبهايش با قيچى آتشين بريده مى شود، و هر چه بريده شود دوباره گوشت برويد.))
ابن سماك گويد: عقيده ندارم كه بر دروغ نگفتن پاداش داده شوم زيرا، با بى ميلى آن را ترك مى كنم .
نظرات شما عزیزان: